Menu

slogan

banner

Ανακοίνωση τοποθέτησης Σιδηρόπουλου Κίμωνα ως προϊσταμένου Τμήματος Οργάνωσης ΤΑ Α΄Βαθμού

Σας ανακοινώνουμε ότι με την υπ' αριθμ. 41683/ 4.12.2017 (ΑΔΑ: 6303465ΧΘ7-Β3Ζ) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών τοποθετήθηκαν οι προϊσταμένοι Τμημάτων του Υπουργείου, σύμφωνα με το νέο οργανισμό του (πδ 141/ 2017). Ανάμεσα σε αυτούς που τοποθετήθηκαν προϊστάμενοι είναι και ο Κίμων Σιδηρόπουλος ως προϊστάμενος του Τμήματος Οργάνωσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την ομιλία του Κίμωνα Σιδηρόπουλου στους συναδέλφους του Τμήματος:

"Είμαι πολύ συγκινημένος που γυρίζω στο Τμήμα και βλέπω πρόσωπα αγαπημένα. Εδώ (σε αυτά τα γραφεία και τους διαδρόμους) έχουμε περάσει και τις καλές μας και τις αγχωτικές μας στιγμές. Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να ξεθωριάσει την φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ μας. Η φιλία είναι το πιο σημαντικό μας απόκτημα στα τόσα χρόνια συνεργασίας, το οποίο οφείλουμε να το διασφαλίσουμε έναντι των ρυθμών της δουλειάς και των τυχών διαφορετικών απόψεων μας.

                ....

Πρέπει να επισημάνω, από την αρχή, ότι όλοι είστε ολοκληρωμένοι ως υπάλληλοι που δεν χρειάζεται να αποδείξετε τίποτα σε κάποιον και ειδικότερα σε μένα. Είμαι δίπλα σας και ο ρόλος μου είναι να υποστηρίζω τις θέσεις σας και να ακολουθώ και να υπερασπίζω έναντι όλων αυτά που όλοι μαζί θα αποφασίζουμε.

Θα προχωρήσουμε σε μία «διοίκηση ελευθερίας», που τον πρώτο λόγο τoν έχουν αυτοί που εισηγούνται τη τοποθέτηση της υπηρεσίας στα θέματα που αυτή χειρίζεται. Σας παρέδωσα το κείμενο: «Σκέψεις, προτάσεις και μία πρόσκληση», ώστε να είμαστε όλοι έτοιμοι να δημιουργήσουμε έναν νέο τύπο άσκησης δημόσιας διοίκησης. Ώστε να ξέρουμε το πλαίσιο που καλούμαστε να εργαστούμε, όπως σε μία ορχήστρα, όπου όλα τα μέλη της παίζουν διαφορετικά μουσικά όργανα, αλλά ακούγεται μία μελωδία.

Στόχος είναι η δημιουργία μίας «Πολιτικής Διοίκησης». Θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα: «Τι μπορούμε να κάνουμε χωρίς τα έγγραφα;». Εάν περάσει κάποιο αόρατο χέρι και μας πάρει τα έγγραφα που έχουμε στο γραφείο, τότε τι θα κάνουμε; Δεν θα έχουμε δουλειά; Όλη η εργασιακή μας καθημερινότητα εξαντλείται στο να συντάσσουμε απαντήσεις για τα έγγραφα που χρεωνόμαστε; Οφείλουμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα. Η απάντηση, για μένα, είναι ότι πρέπει να προσπαθήσουμε για τη δημιουργία μίας «Πολιτικής Διοίκησης». Διοίκησης που θα αποκτήσει έναν ρόλο και λόγο έμπιστο προς τον πολίτη και θα αποδώσει σε κάθε όργανο το ρόλο που οφείλει να ακολουθήσει.

Έτσι, υπάρχει η διάκριση στο ρόλο του Υπουργείου, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Δήμων. Πρέπει να υπάρχει ένας διακριτός ρόλος για τον κάθε φορέα διοίκησης. Εάν κάποιος υπάλληλος του Δήμου έρθει στο Υπουργείο και αποδώσει την επόμενη μέρα τότε κάτι δεν πάει καλά, κάποιος φορέας δεν ασκεί τις αρμοδιότητες που του αναλογούν. Η πρώτη προσπάθεια, λοιπόν, είναι να δημιουργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ώστε να ασκήσουν με εμπιστοσύνη και συνέπεια τις αρμοδιότητές τους.

Σε ένα φιλελεύθερο σύστημα όπου κεντρική αξία είναι η συνεχής κίνηση του χρήματος, η διοίκηση εμφανίζεται να διατηρεί αργούς ρυθμούς. Πρέπει να κινούμαστε γρήγορα για να μπορούμε να αντιπαρατεθούμε με τη φιλελεύθερη τακτική και να ορθοποδήσουμε ως διοίκηση. Αυτό είναι το δεύτερο σημείο που πρέπει να προσέξουμε. Εφόσον, συζητήσουμε το κάθε έγγραφο που πρέπει να αποτελεί πρότυπο απάντησης για κάθε περίπτωση (αιτήματα πολιτών, σχολιασμός νομοσχεδίων, κ.ά.) θα ενεργούμε άμεσα σε κάθε περίπτωση ώστε να αποκτήσουμε πιστότητα στη δουλειά μας.

Η Διοίκηση που ονειρευόμαστε πρέπει να είναι ανοικτή και να εκτίθεται, χρησιμοποιώντας τα νέα συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Αυτό είναι το τρίτο σημείο της παρέμβασής μας..... Οφείλουμε οι απόψεις μας να υπόκεινται στη κρίση όλων των υπηρεσιών και των πολιτών, ώστε να αναδειχτεί μία διοίκηση με αυτοπεποίθηση και γνώση.

Σας ευχαριστώ πολύ."


Η ανάληψη των καθηκόντων αυτών δεν αποτελεί λόγω υστέρησης των προσπαθειών που συντελούν στην ενημέρωση και ανάπτυξη του παρόντος ιστότοπου και στην έκδοση του περιοδικού "πρΟΤΑση".

Κίμων Σιδηρόπουλος

back to top

perivalon 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του υλικού που διατίθεται στον παρόν ιστότοπο, με την παράκληση να αναφέρεται η πηγή του

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Ο ιστότοπος βελτιώνεται συνεχώς ώστε να προσφέρει υπηρεσίες φιλικές προς τον χρήστη. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη «διαδικτυακή προσβασιμότητα», παρακαλούμε επισκεφτείτε τον ειδικό ιστότοπο My Web, My Way του BBC.